Имаше еднаш еден бизнисмен, кој додека шеташе покрај плажата во близина на едно мало бразилско село, здогледа како еден рибар седи под дрво, пуши цигара и ужива во прекрасната глетка што се наоѓа пред него. Кога бизнисменот го праша зошто седи и не прави ништо, тој одговорил дека фатил доволно риба за еден ден.

Откако го слушна одговорот, богатиот бизнисмен луто му одговори: „Зошто не фаќаш повеќе риби наместо да седиш таму во сенка и да губиш време?“

Рибарот го праша: „Што би направил со таа риба?“

Бизнисменот: „Рибата може да ја продадете. И ако заштедите доволно пари, би можеле да купите поголем брод.“

Рибарот: „Што би направил тогаш?“

Бизнисменот: „Може да одите на риболов во подлабоки води и да фатите уште повеќе риби, да заработите уште повеќе пари.“

Рибарот: „Што би направил тогаш?“

Бизнисменот: „Можете да купите многу чамци и да ангажирате повеќе луѓе да работат за вас и да заработат уште повеќе пари.“

Рибарот: „Што би направил тогаш?“

Бизнисменот: „Може да станеш богат човек, бизнисмен како мене.“

Рибарот: „Што би направил тогаш?“

Бизнисмен: „Па, тогаш би можеле да уживате во вашиот живот.“

Рибар: „Зар не го правам токму тоа сега?“

Не мора да чекаме утре за да бидеме среќни и да уживаме во животот. Не мора да се збогатиме за да уживаме во животот. Животог е само момент и треба да се живее во потполност. Како што би рекле некои мудри луѓе: Вашето богатство не е во тоа што го имате, не се во материјалните добра што ги поседувате, туку во она во што уживате.