Вакцината Епивакорона против Ковид-19, изработена од Рускиот државен истражувачки центар за вирусологија и биотехнологија, може да биде пуштена во цивилна циркулација во декември, изјави денеска директорот на Центарот, Ринат Максјутов.

“Веќе произведовме 35.000 дози вакцини и планираме да произведеме 50.000 дози до крајот на годината. Околу 5.000 дози отидоа на клинички испитувања по регистрацијата, а останатите ќе бидат пуштени во цивилен промет”, рече Максутов на Интернет фестивалот за наука. Големиот дел ќе се најдат на пазарот во декември.

Според Максјутов, пренесува ТАСС, првата група вакцини што ќе бидат пуштени во цивилен сообраќај треба да се тестираат најрано на 7-8 декември во институциите на Министерството за здравство.

Трошоците за две руски вакцини против коронавирус, Спутник V и Епивакорона, ќе бидат практично исти, рече и Максјутов.

Две вакцини против коронавирус развиени во земјата се регистрирани во Русија.

Еден од нив, Спутник V, беше развиенa од Националниот истражувачки центар за епидемиологија и микробиологија на руското Министерство за здравство Гамалеја, а другaтa, Епивакорона, беше развиенa од Центарот за вектори.

Се очекува наскоро да биде регистриран уште една, развиена од Федералниот научен центар за истражување и развој на имуни и биолошки производи на Руската академија на науките Чумаков.

Според наредбата на Спутник против Твитер и Рускиот фонд за директни инвестиции, инвеститорот во развојот на вакцината, една доза од вакцината ќе чини најмалку 10 американски долари на меѓународните пазари.

Вакцинацијата во Русија ќе биде бесплатна.

The post Втората руска вакцина на пазарот во декември appeared first on Порта.