Ќе има ли доволно струја или не чека мрак? Од Утре се најавува драстичен пад на темепратурите. Потрошувачката на струја ќе се зголеми, но работата на акумулациите е стопирана, а тендерот на ЕВН за набавка на потребните количини електрична енергија е поништен. Според експертите поради целата ситуација, можни се прекини во снабдувањето.

Периодов постојано пристигнуваат известувања за прекини на струјата во одредени делови на гардот. Чаушевски не верува дека станува збор за рестикции.

Од државните електрани уверуваат дека се максимално подготвени за зимската сеозна , кога и се очекува поголема потрошувачка на струја. Акумулациите се полнат, а работата на РЕК е стабилна.

Направени потребните ремонти за зајакнување на сигурноста и доверливоста на термоелектраните, како и значајни зафати во хидроелектраните, со цел исто така оптимизација на производството на електрична енергија од вода. Со оглед на засилените врнежи се очекува повторно полнење на езерата и акумулациите со што хидроелектраните ќе можат повторно да се користат соодветно на потребите на електро-енергетскиот систем, се вели во дописот на ЕСМ

Поради сушниот период пред извесно време владата донесе одлука да го стопира производството на струја од хидроцентралите, Недостатокот беше обезбеден од увоз, за кој во номеври беа потрошени 3. 3 милиони евра.

Фото за вовед: YouTube видео: Категорија: БизнисНовинар: Ирена Чачкова