СЗО: Луѓето не се доволно физички активни, пандемијата ја влоши ситуацијата Билјана Богоеска 26.11.2020 / 19:10 Здравје

Светската здравствена организација (СЗО) соопшти дека луѓето треба да бидат поактивни и процени дека годишно би се избегнале до 5 милиони смртни случаи низ светот, не земајќи ја во обѕир пандемијата на коронавирусот, пренесе AP.

Здравствената агенција на ОН објави препораки за седење и нагласи дека секоја четврта возрасна личност нема доволно физички активности, а ситуацијата е дополнително комплицирана поради кризата со COVID-19, поради што луѓето минуваат повеќе време во затворени простории.

СЗО препорача неделно најмалку два и пол часа умерени до поинтензивни активности на воздух за возрасни и еден час дневно за деца и тинејџери.

Недостатокот на физички активности доведе до дополнителни трошоци на здравствена заштита од 54 милијарди долари годишно, плус дополнителни 14 милијарди долари на изгубена продуктивност, истакна СЗО.

СЗО физичка активност Автор/Извор Б.С.Б. Прикажи во метро On