Србија оваа недела го очекува пикот на епидемијата на коронавирус, изјави покраинскиот секретар за здравство, Зоран Гојковиќ.

По тоа, според негова проценка, бројот на заболени ќе почне да опаѓа.

„Војводина е во вонредна состојба, се надевам дека нема има понатамошен пораст на бројот на заболени иако имавме неодговорно однесување на ткн. ‘црн петок’“, рече тој за РТС.

Гојковиќ вели дека мора да поминат од 7 до 10 дена од воведувањето на мерките за да дадат ефект и истакна дека затоа е важно сите да се однесуваат одоговорно.