Скопје за време на Социјализмот!

Бака изгледаше скопје во времето на Социјализмот. Зеленило на самиот плоштат и нос цело Скопје

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. апостол Тимотеј, маченик за Христа и сопатник на...

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 22 јануари. Денеска е Св. апостол Тимотеј. Тимотеј бил роден во град Листра, Мала Азија. Таму овој дијамант го...

Ја мишките

https://youtu.be/Y7lKg87xJLo

Светите дeсeт мачeници на Крит

Пoстрадалe за Христа Гoспoда вo врeмeтo на гoнeњeтo на Дeкиј вo 250 гoдина. Нивнитe имиња сe: Тeoдул, Сатурнин, Eвпoр, Гeласиј, Eвникијан, Зoтик, Пoмпиј, Авгатoпус, Василил и Eварeст. Ситe...

Преподобниот маченик Стефан Нови

Како некогаш Ана, мајката на Самуил, и Стефановата мајка Ана Го молеше Бога да ѝ подари еден син. Молејќи се така еднаш во црквата Влахерна пред иконата на Пресвета...

Свети Амфилохиј Икониски

Сонародник и пријател на Св. Василиј Велики и на другите големи светители од 4 век. Рано го остави светскиот метеж и се повлече во една пештера, каде што како...

Париз, Франција

Кога станува збор за Париз одма асоцијацира за добра чоколадна кроасана со кафе, опуштеност по цел ден шетајќи на бреговите на Сена и прекрасните градби на Ајфеловата кула...

Саат-кулата и Султан-муратовата џамија

Саат-кулата и Султан-муратовата џамија во средината на 1920-тите години. Султан-муратовата џамија е една од најголемите џамии во Скопје и била изградена во 1436 година, на местото на коешто порано се...
0:00
0:00