СВ. ТАРАСИЈ: Кога издивна, лицето му заблеска како во сончева светлина

Денеска е 25 февруари (според стар стил) и се слави Св. Тарасиј, патријарх Цариградски. Неговиот претходник, патријархот Павле, тајно го напушти престолот, отиде во манастир и прими схима....

НАОЃАЊЕ НА ГЛАВАТА НА СВ. ЈОВАН КРСТИТЕЛ: Неговите свети мошти добиле дар на чудотворство

Денеска е 24 февруари (според стар стил) и се слави Наоѓање на главата на Свети Јован Крстител. Великиот и славен Јован Крстител беше убиен по желба и наговор...

СВ. ПОЛИКАРП: Овој голем апостолски маж се роди како незнабожец, во верата Христова го...

Денеска е 23 февруари (по стар стил) и се слави Св. свештеномаченик Поликарп, епископ смирнски. Овој голем апостолски маж се роди како незнабожец. Во верата Христова го воведе...

НАОЃАЊЕ НА МОШТИТЕ: Многубројните маченици во Евгениjа близу Цариград

Денеска е 22 февруари (според стар стил), Наоѓање на моштите на св. маченици што пострадаа во Евгенија Во времето на царот Аркадиј беа откопани моштите на многумина Христови...

СВ. ЕВСТАТИЈ АНТИОХИСКИ: Симнат од престолот и протеран во Тракија, а потоа во Македонија

Денеска е 21 февруари (по стар стил) и се слави Св. Евстатиј, архиепископ Антиохијски. Голем ревнител и заштитник на Православието. Како таков особено се истакна на Првиот Вселенски...

СВ. ЛАВ КАТАНСКИ: Епископ на Сицилија кој се грижел за сите бедни, бездомници и...

Денска е 20 февруари (по стар стил) и се слави Св. Лав Катански. Свети Лав им беше добар пастир и милосрден наставник на луѓето во градот Катана, под...

СВ. АПОСТОЛИ АРХИП, ФИЛИМОН И АПФИЈА: Незнабожците ги закопаа до појас в земја и...

Денеска е 19 февруари (по стар стил) и се слави Св. апостоли Архип, Филимон и Апфија. Архип беше еден од Седумдесеттемина. Апостолот Павле го спомнува во Посланието до...

МПЦ-ОА: Пред Порфириј е изборот дали СПЦ ќе ги порекнува правата на Цариградскиот престол...

Новиот српски патријарх Порфириј со ставовите изнесени во интервјуто за РТС само потврди дека нема да отстапува од утврдената надворешна политика на неговата црква во однос на конечното решавање...

СВ. ЃОРЃИ КРАТОВСКИ: Син на Димитрија и Сара и светец со силен култ не...

Свети Ѓорѓи Кратовски е заштитник на градот Кратово, со силен култ не само во Кратовско туку и на многу поширок простор. На 24/11 февруари Светата православна црква го...

СВ. СВЕШТЕНОМАЧЕНИК ХАРАЛАМПИЈ: Светец кој ја држи чумата во синџири – Чуминден

Празникот на светиот свештеномаченик Харалампиј народот го вика и Чуминден, зашто овој светец од христијанскиот календар е поврзан со болестите и се смета за чувар од нив, а се...
0:00
0:00