СВ. ПРВОМАЧЕНИК СТЕФАН: Каменуван зашто проповедал дека во Исус не веруваат само лошите луѓе

(Именден празнуваат: Стефан, Стефанка, Стефанија, Фанија, Фанка, Стојан, Стојанка, Стојмен, Стоичко…) На третиот ден од празникот Божик светата православна црква го празнува споменот на светиот архиѓакон и првомаченик...

СВ. 14.000 МЛАДЕНЦИ ВО ВИТЛЕЕМ: Некои ги убија со меч, други ги гмечеа, трети...

Денеска е 29 декември според стар стил и се слави Св. 14.000 младенци во Витлеем. Бидејќи Мудреците од исток не се вратија од Витлеем во Ерусалим за да...

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. Лав Катански, кој како епископ на Сицилија се...

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 20 февруари. Денеска е Св. Лав Катански. Свети Лав живеел во деветтиот и десеттиот век. Родум бил Италијанец од...

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Пренесување на моштите на св. Игнатиј Богоносец

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 29 јануари. Денеска е Пренесување на моштите на св. Игнатиј Богоносец. Антиохискиот епископ Игнатиј пострада за Христа за време...

ПРЕП. ТЕОДОСИЈ ВЕЛИКИ: Со кадилница бараше место за да гради манастир и запре таму...

Денеска е 11 јануари според стар стил и се слави Преподобен Теодосиј Велики. Прв востановител и устроител на монашкото општежитие. Роден е во областа Кападокија, во селото Могаријаси,...

ДИЛЕМА КОЈА ТРАЕ СО ВЕКОВИ: Каде е погребана главата на свети Јован Крстител?

Низ вековите, главата на св. Јован Крстител се наоѓала високо на списокот на најбарани мошти во христијанството. За еврејскиот проповедник и пророк, прославен како еден од најраните христијански светци,...

Скопје за време на Социјализмот!

Бака изгледаше скопје во времето на Социјализмот. Зеленило на самиот плоштат и нос цело Скопје

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Свети Василиј Исповедник

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 28 февруари. Денеска е Свети Василиј Исповедник. Тој бил другар и соработник на Свети Прокопиј Декаполит. Василиј...

Американците во текот на карантинот најмногу гледале „Пријатели“

Американската CableTV.com спроведе истражување во сите 50 американски сојузни држави, за тоа кои серии Американците најмногу ги гледале додека биле во карантин поради новиот коронавирус. Резултатите покажале дека „Пријатели“...

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. апостоли Јасон и Сосипатар, кои апостол Павле ги...

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 28 април. Денеска е Св. апостоли Јасон и Сосипатар. Свети Јасон потекнувал од Тарс, родниот град на апостол Павле...
0:00
0:00