Убавината на Букурешт во неколку слики

Букурешт е културна, идустриска и финансиска престолнина на Романија. Воедно е и најголемиот град во Романија, сместен на југоистокот на земјата и лежи на бреговите на реката Дамбовица. Првпат...

Базент Сарај

Беше еднас еден летен Базет каде што идеја младите од Скопје. Денеска вака изгледа овој Скопски летен базент.

Градски автобус, дупла хармоника

Градски автобус, дупла хармоника

Крангова палата

Денешна улица Македонија , десно "Крангова палата ".

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. свештеномаченик Вавил

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 4 септември. Денеска е Св. свештеномаченик Вавил. Свети Вавил беше епископ на црквата во Антиохија за време на царувањето...

СВ. ПЕТКА: Чудотворните мошти на Преподобна Параскева биле пренесувани на разни места, а сега...

(Денеска е 14 октомври според стар стил) Оваа славна светителка се роди во градот Епиват, меѓу Силинаврија и Цариград. Родителите ѝ беа богати и благочестиви христијани, а...

Градот под Марковите Кули – Прилеп

Градот кој се наоѓа под Марковите Кули уште е познат и како градот на тутунот. Миризбата на тутунот потсетува на минатото, потсетува на ,,Тутуноберачите”. Градот Прилеп живее за и од...

ОТСЕКУВАЊЕ НА ГЛАВАТА НА СВ. ЈОВАН КРСТИТЕЛ: Спомен на погубувањето на последниот старозаветен пророк

Празникот посветен на погубувањето на св. Јован Крстител што секоја година се празнува на 11 септември (н.с.) во народниот говор се среќава под различни имиња: Св. Јован Сечиглав, Св....

Кристина Димовска – Македонско девојче

Кристина Димовска - Македонско девојче https://youtu.be/0VB8R6KlDx0

ПРЕПОДОБЕН ДАНИЛ СТОЛПНИК: Роден е во Месопотамија, од родители христијани, Илија и Марта

Денеска 11 декември (по стар стил) и се слави Преподобен Данил Столпник. Роден е во селото Витара кај градот Самосат во Месопотамија, од родители христијани, Илија и Марта....
0:00
0:00