КАТОЛИЧКА ЦРКВА: Воскресна света литургија во „Пресвето Срце Исусово“ во Скопје

Католиците утре го слават најголемиот христијански празник Воскресение Христово – Велигден. Традиционално во државава централното одбележување ќе се одржи вечер во 19 часот во Католичката црква „Пресвето Срце Исусово“...

СВ. МАЧЕНИЦИ ХРИСАНТ И ДАРИЈА: И во бракот животот го посветија на Бога и...

Денеска е 19 март (според стар стил) и се слави Св. маченици Хрисант и Дарија и другите со нив. Хрисант беше син единец на еден велик бојарин, Полемиј,...

СВ. АПОСТОЛ АРИСТОВУЛ: Еден од Седумдесеттемина апостоли, брат на светиот апостол Варнава

Денеска е 16 март (по стар стил) и се слави Св. апостол Аристовул. Еден од Седумдесеттемина апостоли. Брат на светиот апостол Варнава. Родно место му е островот Кипар....

СВ. АЛЕКСЕЈ: По долго распрашување дознаа дека просјакот е Божјиот човек

Денеска е 17 март (по стар стил) и се слави Св. Алексеј, човек Божји. Различни се патиштата по коишто Бог ги води оние што сакаат да Му угодат...

СВ. НИКИФОР: Моштите прво биле положени во црквата Св. Софија од каде бил прогонет...

Денеска е 13 март (по стар стил) и се слави Пренос на моштите на св. Никофор, патријарх Константинополски (Цариградски). Управуваше мудро и ревносно со Светата Црква како најголем...

ПРЕП. ТЕОФАН ИСПОВЕДНИК: Сиот раскош и неговото огромно богатство станаа безвредни, кога Господ Христос...

Денеска е 12 март (по стар стил) и се слави Преподобен Теофан Исповедник. Наречен Сигријан заради местото Сигрија каде што беше роден. Роднина на царот Лав Исавријанин и...

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. Софрониј Ерусалимски

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 11 март. Денеска е Св. Софрониј Ерусалимски. Свети Софрониј беше Дамаскинец. Се родил во шестиот век. Во младоста се...

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. маченик Кодрат Коринтски

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 10 март. Денеска е Св. маченик Кодрат Коринтски. Кога во 249 година по Христа на римскиот престол дојде царот...

СВ. 40 МАЧЕНИЦИ ВО СЕВАСТИЈА: Младенци – празник на младоста и љубовта со многу...

Празникот на пролетта 22 март (9 март, стар стил) младите го празнуваат како свој ден, како ден на младоста, љубовта и убавината. Истиот ден Светата православна црква го празнува...

ТОРЖЕСТВО НА ПРАВОСЛАВИЕТО: Прва недела од великиот пост

Во денот на Торжеството на Православието го празнуваме исполнувањето на епохата на седумте Вселенски собори. На седмиот Вселенски собор бил возгласен догматот за иконите којшто ни говори дека...
0:00
0:00