СВ. ПАРТЕНИЈ ЛАМПСАКИСКИ: Бог му дарил моќ да исцелува и власт над злите духови

Денеска е 7 февруари (според стар стил) и се слави Св. Партениј, епископ Лампсакиски. Син на некој ѓакон од градот Мелитопол. Уште како дете добро ги помнеше зборовите...

СВ. ФОТИЈ ЦАРИГРАДСКИ: За шест дена ги помина сите чинови од лаик до патријарх

Денеска е 6 февруари (според стар стил) и се слави Свети Фотиј Велики, патријарх Цариградски. Голем светилник на Црквата. Роднина на царот и внук на славниот патријарх Тарасиј....

СВ. АГАТИЈА: Кога царот Декиј ја побарал за жена, таа му одговорила дека е...

Денеска е 5 февруари (според стар стил) и се слави Св. маченичка Агатија. Оваа славна девица и маченичка за Христа има потекло од сицилијанскиот град Палермо, од благородни...

СВ. НИКОЛАЈ ЈАПОНСКИ: Мисионер кој почнал изградба на соборен храм во Токио, посветен на...

Денеска е 3 февруари (според стар стил) и се слави името на Св. Николај Јапонски. Мисионерите, Православната црква често ги нарекува „рамноапостолни“, односно оние кои се трудат со...

СРЕТЕНИЕ ГОСПОДОВО: Средбата меѓу побожниот старец и спасителот на светот

Меѓу дванаесетте големи христијански празници спаѓа и празникот Сретение Господово, што секогаш се празнува 40 дена по Рождество Христово. Според еврејските закони жената што родила машко дете се...

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. маченик Трифун

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 1 февруари. Денеска е Св. маченик Трифун. Се родил околу 225 година во селото Комсада, во римската малоазиска провинција...

СВ. КИР И ЈОВАН: Милосрдни светители кои не беа браќа по крв, но беа...

Денеска е 31 јануари (според стар стил) и се слави Св. бесребреници Кир и Јован. Овие милосрдни и прекрасни светители не беа браќа по крв, но беа браќа...

СВ. ТРИ СВЕТИТЕЛИ: Трите столба на христијанската црква – Василиј Велики, Григориј Богослов и...

Покрај тоа што си имаат и посебни празници светите Василиј Велики, Григориј Богослов и Јован Златоуст имаат и еден заеднички празник. На 12 февруари според новиот, односно на...

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Пренесување на моштите на св. Игнатиј Богоносец

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 29 јануари. Денеска е Пренесување на моштите на св. Игнатиј Богоносец. Антиохискиот епископ Игнатиј пострада за Христа за време...

ПРЕП. ЕФРЕМ СИРИН: Од неговата уста извираше мудрост како меден поток, а од очите...

Денеска е 28 јануари (според стар стил) и се слави Преподобен Ефрем Сирин. Роден е во Сирија, од бедни родители, во времето на царот Константин Велики. Раната младост...
0:00
0:00