Симптомите на COVID-19 се јавуваат по овој редослед Александра Спасеска 01.12.2020 / 08:30 Здравје

За здравствените работници, една од необјаснетите работи поврзани со коронавирусот е тоа како може различно да влијае на луѓето. Некои луѓе кои се заразуваат не покажуваат никакви симптоми, а на некои им е потребна медицинска помош заради сериозноста на болеста.

Научниците сè уште се обидуваат да разберат зошто однесувањето на вирусот може толку драстично да се разликува во човечкото тело, но една студија откри дека има едно нешто заедничко во начинот на кој COVID-19 се манифестира кај различни луѓе.

Една неодамнешна студија покажа дека кај пациентите најверојатно се јавуваат симптоми на COVID-19 во овој вообичаен редослед: треска (висока температура), кашлица, гадење и повраќање, проследени со дијареја.

Следејќи скоро 56.000 случаи на COVID-19 пријавени од Светската здравствена организација (СЗО) во Кина, истражувачите откриле дека коронавирусот прво предизвикува треска, потоа симптоми на горните дишни патишта како кашлање, проследени со гастроинтестинални симптоми.

Познавањето на редоследот на симптомите може да ја забрза дијагнозата

Анализата, која исто така откри дека COVID-19 е два до три пати позаразен од грипот, исто така откри дека треската и кашлицата се првите два симптома. Некои пациенти исто така имаат болки во грлото, главоболка или болки во мускулите.

Истражувачите откриле дека симптомите на COVID-19 најчесто се јавуваат по следниот редослед: треска, кашлица, а потоа или болки во грлото и мускулите или главоболка проследени со гадење, повраќање и дијареја. Тие исто така забележаа дека редоследот на симптомите не влијае на сериозноста на болеста.

Истражувачите сугерираат дека нивните откритија можат да им помогнат на лекарите побрзо да дијагностицираат COVID-19 и да го намалат ширењето на болеста.

„Важноста да се препознаат првите симптоми се темели на потребата да се запре ширењето на COVID-19. Постои зголемен ризик од пренесување на коронавирусот, па затоа се важни брзото тестирање и социјалното дистанцирање, особено кога се олабавени мерките за социјално дистанцирање и карантин“, велат истражувачите.

Она што дополнително ја комплицира ситуацијата и им пречи на научниците и лекарите е фактот дека од почетокот на пандемијата, скоро 40 проценти од заразените со коронавирус не покажале никакви симптоми, поради што несвесно продолжуваат да ја шират болеста понатаму.

Како да се заштитите?

Секој од нас може да следи едноставни чекори за да се заштити во време на пандемија, и тоа првенствено вклучува носење маска, одржување на физичко растојание и темелно миење на рацете. Покрај тоа, се препорачува да се избегнуваат гужви и пренатрупани места, како и редовна дезинфекција на површините што често се допираат.

коронавирус COVID-19 Автор/Извор А.С. Прикажи во метро On