Се разбудивте со главоболка? Ова се можните причини Марта Стефановска 24.02.2021 / 14:51 Здравје

Будењето со главоболка не е добар начин за почеток на денот. Започнувањето на денот со главоболка може да биде многу исцрпувачко.

Има повеќе причини зошто се будите со главоболка:

Несоницата може да биде причина за главоболка. Научниците докажаа дека недостатокот на сон е поврзан со мигрена.

Дехидратација

Доколку не пиете доволно вода, можеби ќе се разбудите со главоболка. Дехидратацијата предизвикува главоболки кои можат да бидат благи или со силен интензитет како мигрена. Пијте доволно течности за да не се разбудите со главоболка.

Лекови и алкохол

Лековите може да бидат причина за главоболка и во тој случај треба да се посоветувате со вашиот лекар за промена на терапијата. Причина за утринска главоболка може да биде и мамурлaк.

Апнеа и ‘рчење

'Рчењето може да биде причина за главоболка откако ќе се разбудите. Меѓутоа главоболката предизвикана од апнеа трае помалку од 30 минути.

Автор/Извор М.С. Прикажи во метро On