Сите знаеме каков деликатес се тиквичките, дека се евтини, вкусни и здрави, а вака ќе ги одберете најсочните. Важно е да немаат оштетувања на кората. Гледајте и да не бидат преголими, највкусните се околу 100-200 грама и околу 15-20 сантиметри. Секогаш стеблото треа да е бодликаво и влажно. Оризот нема да биде леплив – Направете го ова пред варењето Ако сакате ориз и често го јадете, има начин како да спречите да биде леплив. Оризот измијте го во цедалка, со што делумно се мие и скробот и тие се помалку лепливи. Додека варите ставете и малку лимонов сок кој спречува лепење. извор:скопје24