Над 500.000 луѓе починаа од Корона во Соединетите Држави. Во спомен на починатите ,синока 500 свеќи беа запалани на скалите на Белата куќа, а ѕвоната на Националната катедрала во Вашингтон заѕвонија 500 пати. Знамињата низ целата земја ќе бидат спуштени на половина копје до петок. Повеќе Американци починаа за една година на пандемијата отколку во Првата, Втората светска војна и во Виетнамската војна заедно рече претседателот .

-Како нација не смееме да прифатиме оваа сурова судбина. Не смееме да останеме неми на тагата. Оваа нација ќе се смее повторно истакна Бајден.

Соединетите држави се глобален лидер и по број на смртни случаи во пандемијата и по бројот на заразени.

Европската комисија испрати писма до Белгија, Германија, Унгарија, Данска, Финска и Шведска во кои изразува загриженост за едностраната примена на строгите гранични мерки во врска со влез и излез од тие земји. Во писмата Бараме од овие земји да ги усогласат своите мерки со заеднички усовени препораки и правила за слобода на движење во рамки на ЕУ соопшти комисијата. Белгија, Германија, Унгарија, Данска, Финска и Шведска имаат рок од 10 дена да и одоговорат на комисијата.

Во Шкотска, во областа Аргил и островот Бјут се користат дронови за пренесување примероци и тестови на Ковид-19 и друг медицински материјал. Беспилотните летала можат да носат корисен товар до три килограми и побрзо го пренесуваат отколку што тоа се прави по копнен пат во овој дел на Шкотска соопштија тамошните власти.

Фото за вовед: Видео: File za_miki.mp4Категорија: СветНовинар: Емилија Штерјов