Македонците уште во 13-от век биле познати како првите Христијани кои ги боеле Велигденските јајца


Македонците уште во 13-от век биле познати како првите Христијани кои ги боеле Велигденските јајца

  • Споделете преку:

Според Американската компанија за боја за јајца „Paas Easter“, Македонците во 13-от век биле првите познати Христијани кои имале обичај да ги фарбаат јајцата за Велигден.

Крстоносците кои се враќале од Блискиот Исток, го рашириле овој наш обичај низ цела Европа, па и другите Европејци започнале со обичајот на боење јајца за Велигден, но и во други прилики.

Извор: news.google.com/newspapers?nid=1842dat=20020327id=c2oeAAAAIBAJsjid=W8kEAAAAIBAJpg=1394,3530375

62 Прегледи