Шест репрезентации веќе обезбедија ЕП, меѓу нив и Македонија


Шест репрезентации веќе обезбедија ЕП, меѓу нив и Македонија

  • Споделете преку:

На досега одиграните натпревари од квалификациите за Европското првенство во 2022 година познати станаа шест сигурни патници, а меѓу нив е и репрезентацијата на Македонија која после вчерашната победа во Рихимаки ги реши дилемите.

Мешу сигурните учесници се: Србија, Германија, Русија, Данска, Македонија, Шведска, а уште неколку теоретски се пласирани, но треба и практично да го потврдат тоа на денешните средби.

 

Покрај овие шест репрезентации место имаат и домаќините Унгарија и Словачка, европскиот првак Шпанија и финалистот од последното ЕП, Хрватска.

КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ЕП 2022

ГРУПА 1

ГРЦИЈА – ФРАНЦИЈА     31:40 (16:22)

БЕЛГИЈА – ФРАНЦИЈА   0:10 сл.

СРБИЈА – БЕЛГИЈА          10:0 сл.

ЧЕТВРТОК, 29 АПРИЛ

14:00ч

ГРЦИЈА – СРБИЈА

НЕДЕЛА, 2 МАЈ

18:00ч

ФРАНЦИЈА – ГРЦИЈА

ТАБЕЛА: 1. Србија 9 бода (104:71); 2. Франција 7 (110:84); 3. Грција 4 (72:71); 4. Белгија 0 (0:60).

ГРУПА 2

ЧЕТВРТОК, 29 АПРИЛ

16:10ч

БИХ – ГЕРМАНИЈА

18:30ч

ЕСТОНИЈА – АВСТРИЈА

НЕДЕЛА, 2 МАЈ

18:00ч

АВСТРИЈА – БИХ

ГЕРМАНИЈА – ЕСТОНИЈА

ТАБЕЛА: 1. Германија 8 бода (130:91); 2. БиХ 4 (90:89); 3. Естонија 2 (94:108); 4. Австрија 2 (99:125).

ГРУПА 3

УКРАИНА – ЧЕШКА         26:28 (12:16)

РУСИЈА – ФАРСКИ ОСТРОВИ     31:24 (16:10)

ПЕТОК, 30 АПРИЛ

20:45ч

ФАРСКИ ОСТРОВИ – ЧЕШКА

НЕДЕЛА, 2 МАЈ

18:00ч

ЧЕШКА – УКРАИНА

ФАРСКИ ОСТРОВИ – РУСИЈА

ТАБЕЛА: 1. Русија 8 бода (143:133); 2. Чешка 5 (110:101); 3. Украина 5 (132:131); 4. Фарски острови 0 (90:110).

ГРУПА 4

ИЗРАЕЛ – ЛИТВАНИЈА  34:28 (15:11)

ИЗРАЕЛ – ИСЛАНД         20:30 (9:17)

ЧЕТВРТОК, 29 АПРИЛ

18:00ч

ЛИТВАНИЈА – ИСЛАНД

19:00ч

ИЗРАЕЛ – ПОРТУГАЛИЈА

НЕДЕЛА, 2 МАЈ

18:00ч

ИСЛАНД – ИЗРАЕЛ

ПОРТУГАЛИЈА – ЛИТВАНИЈА

ТАБЕЛА: 1. Исланд 6 бода (122:89); 2. Португалија 6 (114:104); 3. Израел 2 (104:120); 4. Литванија 2 (105:132).

ГРУПА 5

ТУРЦИЈА – СЛОВЕНИЈА                22:30 (11:16)

ЧЕТВРТОК, 29 АПРИЛ

18:00ч

ТУРЦИЈА – ХОЛАНДИЈА

20:00ч

ПОЛСКА – СЛОВЕНИЈА

НЕДЕЛА, 2 МАЈ

18:00ч

СЛОВЕНИЈА – ТУРЦИЈА

ХОЛАНДИЈА – ПОЛСКА

ТАБЕЛА: 1. Словенија 7 бода (123:101); 2. Холандија 5 (104:113); 3. Полска 4 (119:107); 4. Турција 0 (96:121).

ГРУПА 6

ЛЕТОНИЈА – НОРВЕШКА              23:28 (13:14)

ЧЕТВРТОК, 29 АПРИЛ

18:15ч

НОРВЕШКА – ЛЕТОНИЈА

19:00ч

ИТАЛИЈА – БЕЛОРУСИЈА

НЕДЕЛА, 2 МАЈ

18:00ч

БЕЛОРУСИЈА – ЛЕТОНИЈА

НОРВЕШКА – ИТАЛИЈА

ТАБЕЛА: 1. Норвешка 6 бода (119:99); 2. Белорусија 6 (128:111); 3. Италија 2 (113:124); 4. Летонија 2 (98:124).

ГРУПА 7

ФИНСКА – МАКЕДОНИЈА            22:27 (14:12)

ШВАЈЦАРИЈА – ДАНСКА              29:30 (17:14)

НЕДЕЛА, 2 МАЈ

18:00ч

МАКЕДОНИЈА – ШВАЈЦАРИЈА

ДАНСКА – ФИНСКА

ТАБЕЛА: 1. Данска 8 бода (167:131); 2. Македонија 8 (139:135); 3. Швајцарија 4 (142:135); 4. Финска 0 (117:164).

ГРУПА 8

РОМАНИЈА – ШВЕДСКА               23:31 (7:14)

КОСОВО – ЦРНА ГОРА  22:27 (10:13)

ПЕТОК, 30 АПРИЛ

18:00ч

ЦРНА ГОРА – ШВЕДСКА

НЕДЕЛА, 2 МАЈ

18:00ч

ЦРНА ГОРА – РОМАНИЈА

ШВЕДСКА – КОСОВО

ТАБЕЛА: 1. Шведска 8 боа (121:93); 2. Црна Гора 4 (110:110); 3. Романија 3 (137:144); 4. Косово 3 (116:137).

89 Прегледи