Растенија што го прочистуваат воздухот во домот Филип Здравески 08.10.2020 / 14:21 Здравје

Во пресрет на есенската и зимската сезона, а во однос на запазувањето на свежината и чистиот воздух во домот, стручните лица препорачуваат одгледување кактуси, алое вера или мала палма дома.

Кактусот го апсорбира штетното електромагнетно зрачење, ја намалува концентрацијата на испарливи органски материи и, главно, совршено го прочистува воздухот од чадот, лошите миризби и микробите. Покрај сѐ тоа, ова растение не бара многу светлина, а ни грижа.

Од друга страна пак, покрај тоа што се користи за негување на кожата и телото, алое верата е, исто така, и одличен прочистувач на воздухот, на пример, од зрачењето од компјутерските и ТВ екраните.

За тоа се препорачува и палмата. Според истражувања на НАСА, палмата Арека, на пример, е рангирана на осмото место по ефикасност на отстранување на формалдехидот. Освен тоа, добро ја одржува влагата и свежината во просторијата и многу брзо ги отстранува хемиските токсини од воздухот.

зелена иднина екологија здрав живот Автор/Извор МИА / КАЈГАНА Прикажи во метро On