На 19.10.2020 во СВР Битола, Д.П. од с.Лопатица пријавил дека при вршење ископ во парцела во с.Лопатица, пронашол стара неексплодирана граната од Првата светска војна, информира МВР. Од страна на Дирекција за заштита и спасување гранатата била безбедно подигната за понатамошна постапка.