Според американските центри за контрола и превенција на болести, инфекцијата со корона вирусот се шири преку репираторни капки или мали честички кои настануваат кога заразена личност кашла, кива, пее, разговара или дише. Лабораториски студии сега покажаа дека забните пасти кои содржат цинк или калај и средствата за испирање уста со цетилпиридин хлорид го неутрализираат вирост кој предизвикува КОВИД-19 за 99,9%. Студиите се спроведуваат во рамките на истражување на компанијата Colgate, кое вклучува клинички студии спроведени меѓу заразени поединци за да се процени ефикасноста на оралната хигиена при редуцирањето на количината на вирусот во устата, што потенцијално ќе го забави ширењето на КОВИД-19.

Лабораториските истражувања се првите кои се однесуваат на забните пасти и покажаа дека пастите Colgate Total и Meridol неутрализираат 99,9% од вирусот две минути после контактот. Течностите за испирање уста Colgate Plax, Colgate Total и Colgate Zero имале слична ефикасност после 30 секунди. Студиите, кои се завршени во октомври годинава, се спроведени во партнерство со Институтот за јавно здравство на Универзитетот Рутгерс и со Регионалната лабораторија за биолошка безбедност.

Резултатите укажуваат на тоа дека некои пасти за заби како и средствата за испирање уста можат да помогнат во спречување на ширењето на корона вирусот и тоа со привремено намалување на количината на вирусот во устата на заразените луѓе.

Иако чистењето на забите и испирањето на устата во ниеден случај не се сметаат за терапија и не може да се сметаат за метода која целосно штити од инфекцијата, може да помогнат во намалување на преносот на вирусот и заедно со социјалното дистаницрање, носењето маски и честото миење на рацете да обезбедат дополнителна заштита. Ние сме во рана фаза од клиничките испитувања, но нашите прелиминарни лабораториски и клинички резултати се многу охрабрувачки“ велат од Colgate.

(Poslovni Dnevnik)

(фото: Pixabay)

The post Производ кој сите го имаме дома неутрализира 99,9% од честичките на корона вирусот appeared first on Иновативност.