Клинт и Мелоди Едуард се веќе неколку години во брак и од неодамна добија и прекрасно момче со кое ја крунисаа нивната љубов. За да ја поддржи неговата сопруга, Клинт одлучил да ги подели домашни обврски со истата. Еден ден, додека Клинт разговараше со неговата мајка на телефон и истовремено миеше садови, одеднаш таа го праша како не го...
Хипократ бил најголемиот лекар од антиката, и се сметал за една од најважните фигури во областа на медицината. Заклетвата на Хипократ се поврзува со неговото име. Хипократ од Кос II, 460 П.Н.Е. – 370 П.Н.Е., бил доктор кој живеел во добата на Перикле. Заради неговите огромни допринеси во полето на медицина, Хипократ се смета за „татко на медицината“. Хипократската...
Џеси бил само дете кога првпат бел изложен на криминал, неговиот татко ги научил него и неговите браќа како да провалуваат во куќи барајќи храна кога тој имал само четири години. Кандидатот за докторски науки, кој сега има 44 години, е роден во северен Саскачеван, Канада, откако неговиот татко избегал од законот во Западен Торонто и ја запознал...
Добитник на Нобелова награда и легендарен активист за зачувување на мирот, Далај Лама има пишувано многу дела за животот и луѓето, од кои за најголема инспирација се сметаат неговите 10 правила за добар и среќен живот. Еве кои се тие: 1. Имајте на ум дека големата љубов и големите успеси со себе носат и голем ризик. 2. Не можете...
Г-ѓа Мира дошла да го посети нејзиниот син Столе на вечера. Тој живее со својата цимерка Марија. За време на оброкот, неговата мајка не можела да не забележи колку е убава неговата цимерка. Во текот на вечерта, додека ги гледала како комуницираат, таа започнала да се прашува дали има нешто повеќе помеѓу нив. Читајќи ги мислите на неговата мајка,...
Џелаледин Мевљана Руми бил персиски поет, правник и теолог роден во 1207 година, во Вахш (денешен Таџикистан). Се смета дека важноста на Руми ги надминува националните и етничките граници. Низ вековите тој имал значително влијание врз персиската како и урду и турската книжевност. Неговите песни се преведени на сите значајни светски јазици, вклучувајќи го и македонскиот. По смртта на...
Може ли да имате премногу шеќер во вашата лимонада? Да може. Можете ли да се заситете од целата вознемирувачка позитивност што е исценирана или премногу клише за навистина да функционира? Додека сте зафатени со размислување за сите инспиративни цитати што сте ги виделе изминатата недела и сфаќате дека можат да бидат досадни, погледнете ги овие цитати кои се сурови,...
Сиромашната вдовица живеела сама додека нејзиниот единствен син заминал да си ја бара среќата во туѓина. Неколку години по ред неговата мајка не добила никакви вести за него. Таа била многу загрижена за својот син и секој ден упатувала молитви до Бога за да се врати дома здрав и жив. Еден ден, жената одлучила дека нејзините молитви не се...
Зен будизмот не бара смисла за животот – наместо тоа, ни помага да ги надминеме животните тешкотии. Тоа нè учи да бидеме трпеливи, да бидеме внимателни кон она што се случува во секој момент и да се концентрираме на овде и сега. Искушението да се предадеме е најсилно непосредно пред победата. Целта во животот е да се умре млад,...
Едно убаво пролетно утро во исто купе на воз се нашле млад брачен пар и повозрасен татко заедно со неговиот син. Тие не разговарале многу и уживале во возењето додека возот поминувал низ прекрасни пејсажи. Сепак момчето, кое веќе било возрасно се однесувало прилично необично за своите години. Додека со возбуда гледало низ прозорецот извикало: „Тато погледни дрвјата се...
0:00
0:00