Оваа поучна приказна ќе ви посочи на што треба да обрнеме внимание во животот и од што се состои самиот живот, приказната е тука, а лекцијата научете ја самите! Група поранешни студенти кои веќе постигнале успех на професионално поле отишле да го видат својот универзитетски професор. Разговорот наскоро се свртел околу стресот на работата и животот. Сите почнале...
Добитник на Нобелова награда и легендарен активист за зачувување на мирот, Далај Лама има пишувано многу дела за животот и луѓето, од кои за најголема инспирација се сметаат неговите 10 правила за добар и среќен живот. Еве кои се тие: 1. Имајте на ум дека големата љубов и големите успеси со себе носат и голем ризик. 2. Не можете...
Еден голем крал имал три сина. Синовите биле близнаци, секој од нив бил храбар и умен и тој не можел да се одлучи на кој од нив да го направи свој наследник. Затоа царот се обратил на дворскиот мудрец и тој го посоветувал како да дојде до вистинскиот иден крал. Кралот ги собрал синовите во дворецот и на секој...
Со внимателно читање на јапонските приказни, може да се разбере дека на овие луѓе им се предава важна животна мудрост уште од детството: судбината им дава можност на сите да ја пронајдат својата среќа. Но, некои луѓе ја промашуваат таквата шанса, додека други, напротив, интуитивно разбираат како да ја искористат правилно. Среќната сламка Во старите времиња, во далечното минато,...
Оваа трогателна приказна за една несреќна мајка која била отфрлена од сопствениот син, не остава никого рамнодушен, а е вистински доказ дека нема ништо помоќно од мајчинската љубов. „Ја мразев и ми беше срам од неа. Таа работеше како готвачка во моето училиште. Еден ден мајка ми влезе во мојата училница за да ме поздрави, а подоцна соучениците ме...
Нова година, Ѓурѓовден, Велигден, Божиќ, како и сите придружни празници, не е тоа што ќе го јадете. Како што не е и колку ќе изедете/испиете. Празниците се со кого ќе бидете. Кој ќе биде до вас. Ако овие луѓе се вашето семејство, вашите најблиски или вашите најмили пријатели, тогаш празникот ќе биде исполнет и сигурно ќе биде пријатен. До...
Садио Мане е сенегалски фудбалер, крило на Ливерпул и на сенегалската репрезентација. Тој уште од раното детство го сакал фудбалот и иако неговиот татко му забранувал да игра фудбал како дете, Садио бил упорен во остварувањето на својот сон. Садио почнал од „дното“ и пристигнал на врвот не само благодарение на неговиот талент и истрајност, туку и неговата скромност....
Зен будизмот не бара смисла за животот – наместо тоа, ни помага да ги надминеме животните тешкотии. Тоа нè учи да бидеме трпеливи, да бидеме внимателни кон она што се случува во секој момент и да се концентрираме на овде и сега. Искушението да се предадеме е најсилно непосредно пред победата. Целта во животот е да се умре млад,...
Дали некогаш сте помислиле дека помалку значи многу повеќе? И дека колку повеќе едноставност и умереност има во нашите животи, полесно ни е да се движиме низ него. Сигурно ви се случило додека шетате во паркот мало камче да ви влезе во чевлите, но вие сепак го оставате таму, па дури и се навикнувате на него. Една стара суфиска...
Еден ден една учителка купила многу балони. Таа им кажала на своите ученици да ги надујат балоните и секој на него да си го напише своето име. Кога биле подготвени, децата ги пуштиле сите балони во училницата. Учителката ги измешала низ целата училница и потоа им кажала: „Секој од вас има само 5 минути да го пронајде балонот со...
0:00
0:00