Хипократ бил најголемиот лекар од антиката, и се сметал за една од најважните фигури во областа на медицината. Заклетвата на Хипократ се поврзува со неговото име. Хипократ од Кос II, 460 П.Н.Е. – 370 П.Н.Е., бил доктор кој живеел во добата на Перикле. Заради неговите огромни допринеси во полето на медицина, Хипократ се смета за „татко на медицината“. Хипократската...
Дали некогаш сте помислиле дека помалку значи многу повеќе? И дека колку повеќе едноставност и умереност има во нашите животи, полесно ни е да се движиме низ него. Сигурно ви се случило додека шетате во паркот мало камче да ви влезе во чевлите, но вие сепак го оставате таму, па дури и се навикнувате на него. Една стара суфиска...
Оваа поучна приказна ќе ви посочи на што треба да обрнеме внимание во животот и од што се состои самиот живот, приказната е тука, а лекцијата научете ја самите! Група поранешни студенти кои веќе постигнале успех на професионално поле отишле да го видат својот универзитетски професор. Разговорот наскоро се свртел околу стресот на работата и животот. Сите почнале...
Имаше период кога децата пукаа само со инки од хартија, но играта стана погруба. Пронајдовме убиени птици во дворот и околу училиштето. Разговорот и мерките што ги презедовме не вродија со плод. Ги повикавме родителите на состанок. Си ја кажавме болката … еден татко стана од и рече: -Сега ќе им кажам на нашите деца нешто што мислам дека...
Имаше еднаш еден бизнисмен, кој додека шеташе покрај плажата во близина на едно мало бразилско село, здогледа како еден рибар седи под дрво, пуши цигара и ужива во прекрасната глетка што се наоѓа пред него. Кога бизнисменот го праша зошто седи и не прави ништо, тој одговорил дека фатил доволно риба за еден ден. Откако го слушна одговорот, богатиот...
Едно убаво пролетно утро во исто купе на воз се нашле млад брачен пар и повозрасен татко заедно со неговиот син. Тие не разговарале многу и уживале во возењето додека возот поминувал низ прекрасни пејсажи. Сепак момчето, кое веќе било возрасно се однесувало прилично необично за своите години. Додека со возбуда гледало низ прозорецот извикало: „Тато погледни дрвјата се...
Г-ѓа Мира дошла да го посети нејзиниот син Столе на вечера. Тој живее со својата цимерка Марија. За време на оброкот, неговата мајка не можела да не забележи колку е убава неговата цимерка. Во текот на вечерта, додека ги гледала како комуницираат, таа започнала да се прашува дали има нешто повеќе помеѓу нив. Читајќи ги мислите на неговата мајка,...
Клинт и Мелоди Едуард се веќе неколку години во брак и од неодамна добија и прекрасно момче со кое ја крунисаа нивната љубов. За да ја поддржи неговата сопруга, Клинт одлучил да ги подели домашни обврски со истата. Еден ден, додека Клинт разговараше со неговата мајка на телефон и истовремено миеше садови, одеднаш таа го праша како не го...
Еднаш, одамна живееше голем крал. Никој не можеше да се натпреварува со него во богатство или сила и моќ. Имаше од пиле млеко во своето кралство неговите поданици беа среќни и го сакаа, а тој самиот уживаше во здравје и мирни среќни денови. Но, кралот почнал да чувствува еден вид празнина во неговата душа. Чувствуваше дека неговиот живот е...
Џеси бил само дете кога првпат бел изложен на криминал, неговиот татко ги научил него и неговите браќа како да провалуваат во куќи барајќи храна кога тој имал само четири години. Кандидатот за докторски науки, кој сега има 44 години, е роден во северен Саскачеван, Канада, откако неговиот татко избегал од законот во Западен Торонто и ја запознал...
0:00
0:00