Францускиот претседател Емануел Макрон ја поддржа германската идеја за назначување „специјален пратеник за климатска безбедност“ за време на видеоконференција на лидерите на Советот за безбедност на ООН, нагласувајќи дека „неуспехот на климатскиот фронт ќе ги поткопа напорите за спречување конфликти“, јави дописникот на МИА.

Залагајќи се за време на неговиот говор за „повторно откриено единство на Советот за безбедност“, францускиот претседател на еден начин испрати порака до поранешниот државен секретар на демократите Џон Кери, новиот американски специјален пратеник за климата, за кого тој рече дека бил „отпорен во текот на четирите години“ на американското републиканско претседателство со Доналд Трамп. Францускиот претседател инсистираше на „врската помеѓу климата и безбедноста“ што ја смета за „сложена и непобитна, на некој начин незапирлива“, залагајќи се за „ефективен мултилатерализам“ на сите членки на Советот за безбедност за „здравје“ и „стабилност на нашата планета“.

-Од 20-те земји најпогодени земји од конфликтите во светот, 12 се исто така меѓу најранливите земји од влијанието на климатските промени“, рече Емануел Макрон, за време на оваа сесија посветена на климата што се одржа неколку дена по враќањето на Соединетите држави во Парискиот договор за ограничување на глобалното затоплување.

-Неуспехот на климатскиот фронт би ги поткопал напорите да се спречат конфликтите и да се консолидира мирот, продолжи францускиот претседател, оценувајќи дека екстремните појави поврзани со глобалното затоплување ќе се зголемат и ќе се влошат, со нивната многу несигурност и војни.

Повикувајќи ги 15-те членови на Советот да ги „разгледаат овие прашања“, тој процени дека назначувањето на „специјален пратеник за климатска безбедност би можел соодветно да ги координира (напорите)“, на пример, во случај на катастрофа или да обезбеди „мали производители со осигурителни механизми што ќе им овозможат брзо да ја започнат економската активност по катастрофата“.

-И јас ќе видам само предности во извештајот на Генералниот секретар (на ООН) годишно до Советот за безбедност за влијанието на климата врз меѓународната безбедност, да предвиди, да нè предупреди, да ни даде препораки“ и да ни дозволи да ја играме нашите улога“, додаде Емануел Макрон.

Минатата година, Германија подготви предлог-резолуција со која се предвидува создавање на претставник на ООН за климатска безбедност, но под закана од вето од Соединетите Држави, Русија, па дури и од Кина, Берлин не го стави овој текст на гласање.