Нови рестрикции ќе бидат погубни за економијата. Според стопанственциите ако пред новогодишните празници кога бизнисот има големи заработки се донесат нови ограничувања, економијата тоа нема да го издржи, а бројта на невработени ќе порасне. Според пресметките во трите квартала, обемот на работа во одредени дејности е намален до 40 проценти.

Според бизнисмените единствено добро во овој период е тоа што парите граѓанте ќе ги остават во домашниот туризам, затоа што сместувачките капацитети во земјава пред празниците се исполнети максимално.

Најлошо ќе поминат оние бизниси кои поради пандемијата се затворени цела година. Долго време нема да можат да се опорават, а ако сакаат да го пренамен бизнсиот ќе им бидат потребни многу пари.

Фото за вовед: YouTube видео: Категорија: БизнисНовинар: Ирена Чачкова