Намирници кои треба да ги јадете ако сакате да се одбраните од COVID-19 Билјана Богоеска 23.11.2020 / 17:44 Здравје

Сезоната на грип е во тек, а бројот на заболени од COVID-19 секојдневно расте. Светската здравствена организација постојано предупредува на опасноста од поклопување на епидемијата на новиот коронавирус и грипот.

Токму затоа, освен почитување на здравствените мерки, треба да водиме сметка и за храната што ја внесуваме, а која е исто така важна во борбата против инфекции. Така на пример, од голема важност е секојдневно да внесуваме јод и тоа од 1,5 до 2,4 милиграми, зависно од тежината. Се советува дека најдобриот начин за тоа е внесувајќи го со исхрана и со вода.

Јод најмногу има во јодираната кујнска сол, морската риба, сите морски плодови, како и во ананасот, морковот и алгите.

Скорешно истражување на д-р Џери Ворен, објавено во Research Gate“, наведе дека зголемениот дневен внес на јод, во границите на максимално дозволената доза, ја забрзува смртта на клетките заразени со COVID-19, со што се спречува понатамошното ширење на вирусот.

здрави намирници јод Автор/Извор Б.С.Б. Прикажи во метро On