Според податоците на компанијата, вакцината што ја разви против коронавирусот е со ефикасност од 94,5%. Согласно објавените податоци на компанијата, ова е втората вакцина во САД со неверојатно висока стапка на успех.

Резултатите беа потврдени во неделата од страна на членовите на одборот за безбедност и мониторинг на податоците кој независно ги анализира подоатоците од клиничките испитувања на Moderna. Тестирање било направено на 15.000 кандидати од кои само петмина од нив развиле Ковид-19. Но, нитуеден од петмината не развил потешки симптоми. Компанијата вели дека нејзината вакцина немала сериозни несакани ефекти. Многу мал процент од ние кои биле вакцинирани појавила лесни симптоми на главоболка и болки во телото.

Производството на вакцини може да започне во втората половина на декември, вели Fauci – доктор за заразни болести. Вакцинациите се очекуваат да започнат најпрвен кај групите со висок ризик, на пролет да бидат достапни и за остатокот од светот.

Минатата недела Pfizer, објави дека нивната вакцина е повеќе од 90% ефикацна против болеста.

Се чини дека вакцините на двете компании имаат многу слични профили на безбедност и ефикасност, но вакцината на Moderna, има значителна практична предност во однос на Pfizer.

Вакцината на Pfizer, треба да се чува на -75°C, а канцелариите на лекарите и аптеките немаат замрзнувачи со толку ниски температури. Додека вакцината на Moderna може да се чува на -20°C, што значи дека може да се чува во обичен замрзнувач кој е достапен во повеќето ординации и аптеки.