Македонската економија годинава ќе забележи пад од 5,4%, проекција која е многу полоша од априлската, кога се очекуваше негатива од 4 отсто, предвидува ММФ во најновиот Извештај. Подобри бројки очекуваат наредната година, кога БДП би остварил раст од 5,5 отсо. Годинава би ја завршиле со инфлација од 0,9%, и дефицит на тековната сметка од 4,7%.

Ковид кризата силно ги погоди економиите во светот, но најмногу ќе страдаат сиромашните земји, кои ќе имаат потреба од финансиска помош од другите земји. ОД ММф предвидуваат дека бројот на отпуштени работници ќе расте , а сиромашните ќе станат уште посиромашни. Затоа бараат државите да помогнат и со своите фискални политики да издејствуваат работните места да се задржат.

Сепак, од ММФ предвидуваат дека глобалната рецесија, предизвикатана од корона кризатат ќе биде послаба отколку што се очекуваше . Светскиот Бруто домашен прозивод ќе биде во минус од 4,4%, прогноза која е за 0,8% помала од првичната во јуни.

Фото за вовед: YouTube видео: Категорија: БизнисНовинар: Наташа Мерсовска