Во ЕУ да, но достоинствено и не по секоја цена, дециден беше вечерва во своето гостување во емисијата „Што не е јасно“ претседателот на МАНУ академик Љупчо Коцарев. -Дали во ЕУ? Да, но достоинствено и не по секоја цена. Од друга страна, МАНУ и други институции во Македонија треба што поскоро да направат анализа на повеќе алтернативни можни стратешки сценарија за идниот развој на Македонија, во кои, не нужно, ЕУ треба да биде дел од сите нив, истакна Коцарев.