Кинеска експериментална вакцина против корона вирусот, развиена од Институтот за медицинска биологија при Кинеската академија за медицински науки, се покажа како безбедна во првичните клинички студии, велат истражувачите.

Во студијата учествувале 191 здравствен пациент на возраст од 18 до 59 години. Тие биле вакцинирани со експерименталниот лек и немале сериозни несакани ефекти, велат истражувачите во документот објавен на веб-страницата „Медриксив“.

Вообичаените реакции на вакцината беа лесна болка, слаб замор и црвенило, чешање и оток на местото на инјектирање.

Учесниците развија имунолошки одговор.

– Сите податоци добиени во оваа студија ја потврдуваат безбедноста и имуногенезата на оваа неактивна вакцина и се охрабрувачки во врска со понатамошните истражувања за нејзината ефикасност во иднина – се вели во документот.

Кина вакцинираше стотици илјади работници од најважните служби и некои други ризични групи, иако клиничките испитувања не се завршени, а експертите се загрижени за можната закана за безбедноста на пациентот.

Кина има најмалку четири вакцини во последните фази на клиничките испитувања

The post КИНЕЗИТЕ ТВРДАТ: Нашата вакцина против корона е БЕЗБЕДНА, сите тестирани имаат имунолошки одговор appeared first on Порта.