Употребата на вакцини против Covid 19 веќе започна во светот, во надеж дека ќе ја запре пандемијата. Но, додека многу луѓе сакаат инјекција за спас што е можно поскоро, други се загрижени дали ќе внесат нешто непознато во телото. Научниците даваат одговори на овие дилеми.

Како да знаеме дека вакцината е безбедна?

Ова е првото и најважно прашање што го поставуваат научниците кога ќе започнат да дизајнираат и тестираат нова вакцина или третман. Тестовите за безбедност ќе започнат во лабораторија, тестирање и истражување на клетки и животни, пред да преминете на студии врз луѓе, пренесува bbc.com.

Принципот е да се започне од мал примерок и да се пресели во следната фаза на тестирање само ако нема нерешени безбедносни причини.

Сè додека податоците за лабораториска безбедност се добри, научниците можат да тестираат дали вакцината или третманот се исто така ефикасни. Ова вклучува тестови на голем број волонтери.

The post Како се проверува дали вакцината за коронавирус е безбедна? appeared first on Порта.