Лични и здравствени информации протекоа на повеќе од 16 милиони пациенти со КОВИД-19 од Бразил преку Интернет, откако службеник на израелската болница, болницата Алберт Ајнштајн во Сао Паоло, ги постави на табелата на GitHub со податоци за пристап (кориснички имиња и лозинки) за чувствителни државни системи. Меѓу ризичните системи се E-SUS-Ve и Sivep-Gripe, две владини бази на податоци што се користат за складирање информации за пациенти со COVID-19.

Првата база на податоци, E-SUS-VE, запишува пациенти со полесни симптоми на инфекција, додека Sivep-Gripe служи за водење евиденција за хоспитализирани случаи. Базите на податоци содржат чувствителни лични податоци, вклучувајќи ги имињата на пациентите, нивните адреси, лични броеви, но исто така и нивната медицинска историја и третманите применети за време на третманот.

Податоците вклучуваат информации за бразилскиот претседател Џаир Болсонар, неговото семејство, како и податоци од седум министри и 17 гувернери на бразилските држави. Веднаш по откривањето, GitHub ја отстрани спорната датотека и ја извести оштетената страна, така што лозинките на спорните бази на податоци беа променети.

The post Изложени се податоци од 16 милиони бразилски пациенти со КОВИД-19 appeared first on Порта.