Истражување: Луѓето кои прележале COVID-19 се соочуваат и со опаѓање на косата Филип Здравески 23.02.2021 / 08:06 Здравје

Најновото истражување покажува дека над 20 проценти од луѓето кои биле заразени со COVID-19, покрај заморот, губењето на мирисот и болки во градите, се соочуваат и со опаѓање на косата.

Во студијата објавена во списанието Lancet се наведува дека кај 359 од 1.655 хоспитализирани во Вухан, односно 22 отсто од пацинетите се соочиле со паѓање на косата шест месеци по лекувањето.

Дерматолозите наведуваат дека паѓањето на косата е нормален психолошки одговор на стресот и тоа е привремено, но оти COVID-19 може да предизвика алопеција односно трајно опаѓање на косата.

– Целата на студијата беше да се утврдат долготрајните последици врз луѓето кои прележале COVID-19, се наведува во студијата на Кинеската академија на медицинските науки.

коса коронавирус Автор/Извор МИА Прикажи во метро On