7.6 C
Skopje
Дата 19.10.2020 година | Означивме точно 11 часот и 28 минути

Леонид Јанков

Леонид Јанков (10 март 1879 - 2 септември 1905) — македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење, раководител и војвода на Македонската револуционерна организација, учесник во...

Константин II Кавасила (1255-1259)

Константин II Кавасила (1255-1259) се родил и живеел во бурна епоха на постојани војни и борби за превласт меѓу христијанските владетели на распарченото Источно Царство. За неговиот...

Сергеј Јоаникиј (1234 – 1250)

Сергеј Јоаникиј (1234 - 1250) бил свештеник и охридски архиепископ најверојатно во периодот по 1234 до 1250 година. Тој бил архиепископ на Охридската архиепископија по потекло од Византија. Нема многу податоци за...

Атанас Цонев (1872 – 1943)

Атанас Цонев (1872 – 1943) е македонски револуционер, деец на Македонската револуционерна организација. Тој бил доверлив човек на Гоце Делчев, меѓу првите...

Илија Аргиров Крчовалијата

Илија Аргиров - Крчовалијата (1856 - 1918) е деец на македонското националноослободително движење и војвода на ТМОРО. Учествувал во Кресненско-разлошкото востание (1878-1879)...

Ѓорѓи Сугарев (1879-1906)

Ѓорѓи Сугарев, (Битола, 1879 - с. Паралово, Мариовско, 23. III. 1906) – бил учител, македонски револуционер, учесник во Илинденското востание, битолски околиски војвода. Завршил егзархиска гимназија...

Андон Стојанов Тошев (1867 – 1931)

Андон Стојанов Тошев (Ерџелија, Светиниколско, 20 јуни 1867 - Ќустендил, Бугарија, 15 април 1931) познат како Доне Тошев или Дончо Штипјанчето бил македонски револуционер, учесник во македонското...

Методи Патчев (1875 – 1902)

Методи Патчев (Охрид, 20. V 1875 – Кадино Село, Прилепско, 7. IV 1902) – бил македонски учител, револуционер и војвода на ТМОРО....

Арсени Јовков (1882 – 1924)

Арсени Јовков (25. III 1882 – 14. IX 1924) е македонски поет и публицист, општественик, револуционер, учесник во Илинденското востание, преведувач, филмолог....

Скопскиот револуционерен округ

Скопскиот конгрес на Скопскиот револуционерен округ ги разгледал главните прашања кои во целина се однесувале на Македонската револуционерна организација. Овој Конгрес е...

Бидете ни пријатели

7,276FansLike
12,900FollowersFollow
107FollowersFollow
16,700SubscribersSubscribe

Љубов и секс

Најлошата работа што може да ја направите на првиот состанок

Сигурно ви се случило некогаш да помислите дека првиот состанок минал одлично, но личноста со која сте излегле никогаш повеќе не ви се јавила....

Фенг шуи совети за љубов и среќа во бракот

Љубовта, врските и бракот се поврзани со југозападната багуа област во вашиот дом. Се препорачува во оваа област да имате барем некои елементи од...

3-те работи поради кои убавите жени „паѓаат“ на непривлечни мажи

Сигурно ви се случило милион пати да видите згодна и убава девојка во прегратките на не толку привлечен маж на улица. Признајте дека првото...
Close