Го намалува холестеролот, помага за слабеење, спречува рак – моќта на куркумата Марта Стефановска 20.01.2021 / 19:19 Здравје

Куркумата се смета за супернамирница која има многу позитивни ефекти за здравјето.

Куркумата е ефикасна против главоболкa и се препорачува како вид третман, особено за луѓето кои страдаат од мигрена.

Луѓето кои имаат проблеми со акните треба да користат маска од куркума. Куркумата има антибактериски и противвоспалителни својства кои ќе ви помогнат во борбата против акни.

Куркумата може да ви помогне и за детоксикација на организмот. Истражувањата покажаа дека куркумата им помага на пациентите со дијабетес тип 2 бидејќи има противвоспалителни дејства и го регулира нивото на шеќер во крвта.

Куркумата содржи куркумин кој помага во борбата против различни вируси, вклучувајќи го грипот.

Истражувањата покажаа дека куркумата може да ги ублажи и болките во стомакот.

Докажано е и дека ги ублажува симптомите на ПМС.

Може да го намали и нивото на лошиот холестерол и да го подобри нивото на добриот холестерол, што е особено важно за здравјето на срцето и кардиоваскуларниот систем.

Куркумата ги олеснува и болките во зглобовите, вкочанетост и борба против артритис.

Читајте следно: Какао и куркума – најздравиот напиток за оваа зима

Автор/Извор М.С. Прикажи во метро On