Во овие неколку години имаме објавено голем број ексклузивни авторски текстови за легендата на македонскот револуционерно движење Гоце Делчев. Овде ви посочуваме 13 од нив (линкот ве води до секој од тие текстови), и тие кои се само еден дел од тоа што го имаме објавено за војводата во последниот период, но претставуваат значајна збирка на податоци од кои голем дел при објавувањето беа непознати не само за пошироката јавност, туку и за дел од стручната јавност. Најголем дел од нив се дело на Блаже Миневски и Дарко Јаневски, некои и претходно објавувани во други медиуми каде работеле авторите (Фокус, Нова Македонија, Дневеник…), но со право на „Денешен“ од авторите да ги постават на овие страници.

Во некои од нив нема авторство, туку само подготовка на спомените на учесници во настаните од пред еден век, но објавени во време кога за подтоците кои тие ги нудат, малку се знаеше… Недостигаат тука низа други текстови, како тој за последната средба на Гоце и Даме во Солун, за едно откритие на д-р Михајло Миновски за бугарскиот весник кој бил забранет, но и овој опус во оваа прилика е доволен. Целта на оваа објава и на овие текстови кои слободно може да се третираат и како историска книга е пораката: За овој човек, никој во Македонија нема право да преговара!

https://denesen.mk/pejo-javorov-12-januari-1903-makedonija-se-kolneshe-vo-imeto-na-goce-delchev/ https://denesen.mk/ekskluzivno-fotografija-so-posveta-i-potpis-na-goce-delchev-na-mihail-gerdzikov-najdobriot-moj-prijatel-i-edinstven-drugar-po-sudbina/

https://denesen.mk/kakov-chovek-bil-goce-delchev-piel-teshko-kafe-gi-mrazel-predavnicite-2/ https://denesen.mk/achkoska-ne-potsetuva-na-pismoto-na-karev-do-delchev-ne-treba-da-chekame-vekje-goce-da-staneme-i-da-se-bieme/

РЕКОНСТРУКЦИЈА НА ЗАГИНУВАЊЕТО НА ДЕЛЧЕВ: Од Солун до последниот куршум во Баница

Кого го посочил Гоце како предавник пред да загине во Баница и кои се имињата на 12-темина ликвидирани од ВМРО?

ТАЕН СОСТАНОК НА ВОДНО: Зошто Гоце не смеел да биде поголем од Тито и како Папандреу ветувал признавање на Македонците во Грција

КОТЛАР: Само глупостите се основа за логиката на Маричиќ дека Гоце е и „значаен бугарски јунак“!

ОД СПОМЕНИТЕ НА АНДОН ЌОСЕТО: Делчев ми пиша – Убијте го и земете му ги парите

СВЕДОШТВО НА СИЛЈАНОВ ЗА ДЕЛЧЕВ ОД 1902: Со фасцинантна моќ, влегуваше во срцата на луѓето, сите ги сакаше и сите го сакаа!

СВЕДОШТВО НА ЧАКОВ ЗА ЗАЧУВАЊЕ НА КОСКИТЕ НА ГОЦЕ: По три години го откопавме черепот, во 1908 и градниот кош, до 1915-та ги чуваше дедо Никола

ДЕМЕРЏИЕВА, СВЕДОК НА ЗАГИНУВАЊЕТО НА ГОЦЕ: Излегоа од куќата околу 10 часот, стигнаа до Бакарево гумно, требаше да минат уште една полјана…!

УБИСТВОТО ВО БАНИЦА: Гоце сметал дека е предаден од Софија, лондонски Тајмс пишува за „грчки шпион“