Преглед на вообичаени, чести и ретки симптоми на КОВИД 19.

Со доаѓањето на есента, се приближува сезоната на грип, која за прв пат се судира со сеприсутната епидемија на вирусот корона.

Многумина се прашуваат како да го отстранат сомневањето за инфекција со корона со вирусот пред да го посетат матичниот лекар.

Треска, кашлица, болки во телото, понекогаш и повраќање и дијареја (особено кај деца) се симптоми кои можат да бидат поврзани со грип, но исто така и со КОВИД 19.

Сепак, постојат значителни разлики. Многу луѓе заразени со корона вирус не се чувствуваат болни, но сепак можат да го пренесат вирусот на други луѓе.

За разлика од грипот, КОВИД-19 понекогаш може да предизвика губење на чувството за мирис или вкус. Компликациите предизвикани од КОВИД-19 можат трајно да ги оштетат белите дробови, срцето, бубрезите, мозокот и другите органи, додека тешките случаи на грип можат да доведат до воспаление на срцевиот мускул, мозокот или мускулите, како и прекин на работата на неколку органи.

Општо, лекарите и експертите го третираат КОВИД-19 како болест што погодува многу органи, од главата до палецот …

Четири симптоми се чести кај пациенти со КОВИД-19 и се јавуваат во текот на неколку дена (не толку брзо како кај грипот): Треска, губење на вкус или мирис, сува кашлица, замор.

Еден или повеќе симптоми често се јавуваат кај пациенти: Главоболка, затнат нос или течење на носот, влажна кашлица, стегање во градите, чувство на губење на здив за време на активност, гадење и повраќање, пецкање или болка низ целото тело, дијареја и болки во стомакот.

Треба да се напомене дека некои пациенти имаат полесна форма на болеста, додека други се чувствуваат ужасно, со се повеќе симптоми и чувства на постојана непријатност.

Носот најпрво погоден од вирус

КОВИД-19 не е само болест на респираторниот систем и може да се манифестира на многу други начини: Проблеми со размислување, несвестица, проблеми со очите, болка во грлото, тешки проблеми со дишењето за време на одмор, болка во градите, палпитации, згрутчување на крвта, посилна болка во мускулите и зглобови, осип, плускавци на прстите.

Носот е првиот орган погоден од рецепторите на ACE2 кои „помагаат“ на вирусот да влезе во човечките клетки. Како што вирусот се размножува и шири, се развиваат бројни респираторни системи, а аносмија (губење на мирис) е одлучувачки симптом. Студијата покажува дека 87 проценти од пациентите го изгубиле чувството за мирис и 56 проценти чувството за вкус. Првично, затнат нос и течење на носот не се сметаа за симптоми, но сега се сметаат за вообичаени симптоми. Постојаната сува кашлица е ран симптом, но некои пациенти имаат влажна кашлица или болки во грлото …

Тешка главоболка е честа кај оваа болест, додека тешките невролошки симптоми се поретки или ретки. Оние на кои им е потребна итна реакција се збунетост, неможност на човекот да се разбуди, некоординирано движење или знаци на мозочен удар, како што се испуштање од устата, вкочанетост или проблеми со говорот. Иако треска и силна главоболка се чести, многу пациенти (до 60 проценти во една студија) никогаш немале треска. Бесвест и проблеми со протокот на мисла се чести кај постари пациенти. Симптоми како што се болка во очите, чешање, кинење или црвенило на окото се јавуваат кај 25 проценти од пациентите.

Необичен начин на појавување

Некои пациенти добиваат пневмонија COVID-19 како резултат на напад на вирус врз тој орган. Понекогаш нивото на кислород паѓа толку бавно што пациентот не забележува. Кратко и брзо дишење, потешка форма на отежнато дишење (особено во мирување) се знаци на итна медицинска помош. Отежнато дишење и притисок во градите за време на активност се чести симптоми, а доколку траат подолго и се влошуваат, одете на лекар … Болките во градите, палпитациите и срцевите проблеми се поретки и може да се појават поради воспаление, низок крвен притисок или намалено ниво на кислород. … хоспитализираните пациенти може да имаат проблеми со бубрезите … дијареја, болки во стомакот, гадење и повраќање се чести, кај некои пациенти единствени симптоми

Вирусот може да се појави на некои необични начини низ целото тело. Пријавени се чудни осипувања (трнлив, мазен, со или без чешање). Во ретки случаи, постои воспаление на зглобовите или оштетување на мускулите на бутовите, рамената или грбот, што доведува до силна болка.

Вирусот, исто така, влегува во крвните садови, ретко предизвикувајќи тромб опасен по живот, кој може да патува до белите дробови, срцето или мозокот. Во многу ретки случаи, тромб може да го блокира протокот на крв во екстремитетите што може да доведе до ампутација. Потешки пациенти во болницата добиваат лекови за разредување на крв за да спречат формирање на тромби.

Обично лесна болест кај деца

КОВИД-19 е обично лесна болест кај деца. Многу ретко може да предизвика потежок воспалителен процес. Треба да се побара медицинска помош ако детето започне да ги има овие симптоми: Продолжена треска (5 + дена), летаргија, конфузија, нервоза, премногу болна за јадење и пиење, бледа и кожа со промени, проблеми со дишењето + или брзо дишење, забрзано чукање на срцето, болка во болка во градите, стомак, дијареја, повраќање, намалено мокрење.

Ако имате симптом на КОВИД-19, лекарите велат дека треба да бидете во изолација до тестирањето. Повеќето пациенти се опоравуваат сами за неколку недели.

Внимателно следете го симптомот за пет до 10 дена од болеста, особено нивото на кислород во телото.

Побарајте медицинска помош секогаш кога имате проблеми со дишењето или симптомите се влошуваат.

Извор: AlJazeera

The post Дали имам симптоми на коронавирус? appeared first on Порта.