Дали белиот шеќер е навистина толку штетен? Марта Стефановска 15.10.2020 / 17:54 Здравје

Кога станува збор за намирници кои не се добри за нашиот организам, на листата се наоѓа и белиот шеќер. Но дали тој навистина е лош за нас?

Научниците се согласуваат дека белиот шеќер е штетен за нашиот организам, а ова се некои од фактите кои го потврдуваат тоа:

1. Белиот шеќер не содржи минерали и витамини

2. Белиот шеќер го поттикнува дебелеењето

3. Создава кариес

4. Го зголемува нивото на шеќер во крвта

Со консумирање на белиот шеќер децата стануваат хиперактивни, ослабнува имунолошкиот систем. Шеќерoт го зголемува ризикот од појава на рак и го впива витаминот Б од организмот.

Најлошота работа на листата е тоа што предизвикува зависност.

Меѓутоа, не е научно докажано дека сите овие заболувања се поврзуваат со консумирање на бел шеќер. Освен тоа, не е докажано дека белиот шеќер ги впива витамините и минералите од телото.

Екстра совети: Како да го намалите внесот на шеќер во секојдневната исхрана

Пијте вода наместо газиран сок;

Намалете го внесот на чоколадо;

Ставајте помалку шеќер во чајот или кафето.

Автор/Извор М.С. Прикажи во метро On