Невладината организација Културен центар „Иван Михајлов“ од Битола упатила писмо до бугарскиот државен врв, претседателот Радев, премиерот Борисов, министрите Каракачанов и Захариева во кое бараат секој граѓанин кој на претстојниот попис во Македонија ќе се декларира како македонски Бугарин да може да добие бугарско државјанство со поедноставена процедура.

Бараме радикално поедноставување на постапките за добивање бугарско државјанство, што ќе не заштити од притисокот на бугарофобијата. Апелираме секој граѓанин на Република Македонија кој со фотокопија од пополнетиот формулар за време на пописот ќе докаже дека се осмелил да се регистрира како „македонски Бугарин“ да добие по желба бугарско државјанство по скратена постапка, се наведува меѓу другото во писмото до државниот врв на Бугарија Културниот центар „Иван Михајлов“ од Битола.

Целиот текст на Телма.Извор: Лидер