5 причини зошто треба да престанете да одите во тоалет со вашиот смартфон Марта Стефановска 15.10.2020 / 12:32 Здравје

Многумина од вас не одат во тоалет без мобилниот во раце, но оваа навика може да биде многу штетна по вашето здравје.

Зошто не треба да одите во тоалет со вашиот смартфон?

Бактерии

Бројни истражувања покажаа дека мобилните телефони се повалкани отколку ВЦ шолјата. Истражувањата покажаа дека површината на мобилните телефони на тинејџерите е полна со ешерихија коли, а тоа не е единствената штетна бактерија која може да ја соберете од тоалетот.

Хемороиди

Познато е дека хемороидите се создаваат од долго седење, па затоа не треба да го носите смартфонот во тоалет.

Зависност од мобилниот

Добропознато е дека паметните телефони предизвикуваат зависност. Во истражување во кое учествувале тинејџери изјавиле дека е подобро да останат без прст отколку без телефон. Ова дефинитивно не е добар знак.

Се намалува вашата способност да се сконцентрирате

Мобилните телефони го прекинуваат нашиот тек на мислите и концентрацијата. На вашиот ум му е потребно време да одмори од смартфонот, а тоа може да го направите додека сте во тоалет.

Проблеми со мускулите и органите околу карлицата

Сè што создава голем притисок на абдоменот, може да предизвика проблеми со карличните мускули и органи, вклучувајќи и пролапс, односно спуштање на матката, а најголема причина за ова е долгото седење. За да избегнете вакви проблеми, исто како и хемороиди, избегнувајте долго седење на ВЦ школката.

Автор/Извор М.С. Прикажи во метро On