Еден дел од жените не уживаат во сексуалниот однос онолку колку што сакаат. Причините за тоа можат да бидат различни, од емоционални до физички. Потенцијалните причини можат да бидат овие: 1. Недоволно предигра Предиграта често е една од најважните фактори за уживање во сексот. Исчекувањето и напнатоста целата приказна ја прават да биде повозбудлива. Меѓутоа, можеби ќе ви биде потребно повеќе време да уживате во ситуацијата и во задоволството кое што ја носи предиграта. 2. Болни односи Болните односи можат да бидат последица на инфекција, вагинална сувост и многу други причини. Стравот од болка кој што се појавува во текот на крвотокот, исто така е и недостаток на задоволство во текот на сексот, но исто така може да доведе и до недостаток на желба за секс. 3. Неможност од сексуално возбудување Женското пореметување за сексуално возбудување е медицинска состојба која што вклучува изоставување од реакција на сексуална стимулација. Исто така може да се појават и емоционални или физички проблеми како на пример оток, инфекција, депресија, тегоби итн. 4. Неможност за постигнување оргазам Често се зборува и за фактот дека поголемиот дел од жените не постигнуваат оргазам толку многу лесно. Тоа може да биде последица на било кој од горенаведените елементи. Едно истражување покажало дека тешкото постигнување оргазам е најчестиот сексуален проблем кој што се појавува кај жените, а кај нив предизвикува некој вид аверзија кон сексот.