Владата води некаква си фискална и социјална политика, но недостасува вкупното макроекономско менаџирање на економската криза која најстана како последица на пандемијата со новиот корона вирус, смета универзитетскиот професор и поранешен министер на финансии, Никола Поповски. Владата доцни со превземање многу мерки и креирање економски политики, се надева дека пандемијата нема да биде предолга, но мислам дека со тоа многу и ризикува, додаде тој. – Треба контроли на поголем број на индикатори кои што ќе се случуваат во економијата. Навистина и фали повисокото ниво на макроекономско управување со економијата со сите овие аспекти кои што можат да и зададат силен удар, затоа што тие удари можат да бидат многу големи, рече Поповски во дебатната емисија “Економски магазин“ на Алсат телевизија. Тој истакна дека покрај тоа што Владата треба да се грижи и да ја помогне сегашната економија, таа мора да размислува во правец на поставување на целокупната економска политика во насока на нејзино обновување после кризата. – На пример, јас не мислам дека ние ќе поминеме со иста невработеност како и до сега. Сите западни земји каде што пазарните механизми подобро функционираат од нашите, веќе предвидуваат дека невработеноста ќе се врати некаде на 8, 10, 11 проценти. Америка веќе загуби 15 милиони работни места до денес, тоа е стравичен удар. Ќе изгубиме и ние, што значи дека можно е да ни се врати невработеноста над 20 проценти, а обновата на економијата во периодот после Ковид-19 да биде многу спор. Затоа што изгубените работни места тешко дека ќе се компензираат. Мора Владата да размислува на тоа. Овие сектори што затвараат многу тешко ќе можат брзо да го обноват своето производство. Ако ударот со заболените е поголем, некои сектори кои што сега не се наудар може да дојдат на удар. Мора да мисли Владата на сите работи одеднаш. За жал состојбата е таква, економската политика не е едноставна работа, но Владата мора да води сметка за сите аспекти, образложи професорот Поповски. На ова се надоврза и новинарот Теменугов кој истакна дека тие постојано бараат ставови од Владата за тоа како планира да ја обнови економијата откако ќе помине сето ова, но до ден денеска од Владата не добиле одговор.