Животот е премногу краток за да не патувате, а светот е преголем за да не го видете. Патувањето е преубава работа која му овозможува на човекот да се опушти максимално и да истражи нови простори. Без разлика дали патувате со еден ранец или имате резервација во луксузен хотел, секое патување позитивно влијае врз вас и ве збогатуваат со нови знаења и ве тераат да пораснете на неверојатен начин. Патувањата помагаат да излезете од вашата удобна зона, давајќи му нов поглед на животот, но исто така и ве учат на благодарност и почит. За некои луѓе според различните истражувања, среќата која ја чувствуваат додека патуваат е поголема од онаа за време на некои големи животни настани како стапувањето во брак. Патувањето може да ве направи посреќни од другите големи моменти, покажало истражувањето каде е откритието дека голем дел од луѓето се посреќни додека патуваат отколку за време на некои големи животни настани. Испитаниците кажале дека биле посреќни кога планирале или оделе на одмор отколку на сопствената венчавка.