Секогаш е добро презервативот да ни биде при рака, па вообичаено го чуваме во паричникот. Но, стручните лица предупредуваат дека така се губи квалитетот и сигурноста. Топлината, влагата, триењето и светлината може многу да влијаат на квалитетот на кондомот и така да им ја намалат ефикасноста, велат докторирите за сексуално здравје. Се чини, решението не е ниту џебот, каде што, исто така, топлината на телото и триењето, влагата, но и клучевите и острите предмети го оштетуваат латексот, па многу е веројатно да дојде до пукање. Тоа треба да се чува на суви места. Стручните лица тврдат дека идеално место за чување презервативи би била оргиналната кутија, метална кутија или платнена вреќичка која ќе ги штити од светлина, топлина и остри предмети.