Вид лек што активира дел од природната одбрана со антитела на организмот може да им овозможи на многу луѓе рана заштита од коронавирусот, уште пред да се развијат вакцините, пишува Wall street journal.

Досега неколку лекувања се покажаа ефикасни против „Ковид-19“. Лекот се аплицирал кај хоспитализирани пациенти. Медиумот пишува дека потенцијалните вакцини, се далеку од пуштање во продажба, затоа што и тестирањата не се готови.

Истражувачите и здравствените службеници изразија надеж дека одредени лекови, познати како моноклонални антитела ќе бидат виостинска замена во меѓупериодот до појавата на вакцината. Такви лекови тестирале Regeneron Pharmaceuticals Inc. и Eli Lilly & Co.

„Потребно е да се најдат безбедни терапии навреме, а моноклоналните антитела преовладуваат меѓу нив“, рече директорот на Националниот институт за алергија и заразни болести, Ентони Фаучи

Целиот текст прочитајте го на фактор.мк