Колаген е најзастапениот протеин во човечкото тело и припаѓа на структурни протеини со функција да дава поддршка и форма. Во организмот има дури 28 различни видови на колаген, што претставува 30% од сите протеини. Колагенот е важен елемент на кожата, мускулите, ‘рскавицата на зглобовите и сите сврзувачки ткива. Зборот колаген е изведен од грчкиот збор „kólla“ што значи лепак, а суфиксот „ген“ што значи да се создаде. Колагенот сочинува дури 30% од сите протеини, што го прави најзастапен протеин во човечкото тело. Постојат повеќе од 28 различни видови на колаген во нашето тело. Колагенските влакна се главните креатори на меѓуклеточните супстанции на сврзните ткива, давајќи им на клетките поддршка и грижа за стабилноста на ткивата. Тој е присутен во кожата, ‘рскавицата, коските, мускулите и тетивите и во сите сврзувачки ткива Нашето тело произведува само колаген, но по 20-годишна возраст, процесот на производство на колаген на телото се забавува. Ова прво се забележува на кожата што станува сува и досадна, се појавуваат брчки, ноктите стануваат кршливи и кршливи, а косата е потенка. Падот на колагенот во телото се рефлектира и во нарушено движење, бидејќи количината на колаген во зглобната ‘рскавица и тетивите и во мускулните влакна станува помалку еластична, а мускулната маса започнува да се намалува. Бидејќи колагенот игра многу важна улога во нашето тело, тој е многу пожелна состојка и во козметичките и во додатоците во исхраната. Со конзумирање на колаген како додаток во исхраната, го обезбедуваме изворот на градител на сопствениот колаген. извор:нетпрес.ком.мк