Сите мајки ќе се согласат за една работа – потребно е да станете родител да сфатите колку е навистина тешко. Само кога самостојно ќе се соочиме со сите предизвици на мајчинството, ќе започнеме повеќе да ги цениме сопствените мајки и сфаќаме дека им должуваме големо извинување за целата злоба што ненамерно сме им ја нанеле. И затоа се извинувам…
Се извинувам за мојот пубертет, хормони, ненадејни напади на тинејџерско лудило и неподносливо правење паметна. Сега знам дека не знаев сè тогаш, иако дејствував на тој начин.
Се извинувам за сите неприлики надвор од куќата, доцнењата, пијанството, ненајавените пирсинзи и тетоважи, и за сите нови фармерки кои веднаш ги исекував.
Се извинувам за пркосот, инатот и превртувањето на очите.
Се извинувам за сите лоши момци со кои поминував време а кои лошо се однесуваа кон мене, иако ме научи дека го заслужувам само најдоброто.
Се извинувам за префрлувањата, моментите кога во бесмислена лутина ти велев дека си лоша мајка, а ти беше само мајка каква што тогаш ми требаше. Онаа што ќе ме натера да престанам да ги игнорирам сопствените грешки.
Тогаш кога од глуп и бесмислен гнев ти реков дека си лоша мајка…
Најмногу се извинувам што мислев дека да се биде мајка е твоја работа, и тоа најлесната работа на светот. Бидејќи јас потценував сè што направи за мене затоа што мислев дека е твоја должност и не знаев дека да се биде мајка е нераскинлив завет на љубовта.

Извор: zenskikutak.rs

Жено, не е твое да ме разбереш, важно е да не ме судиш!