Сител дознава дека во тек е трансплантација на бубрег од кадавер кај 35-годишна пациентка која оди на дијализа и била на листата за трансплантации.

Бубрезите биле експлантирани во текот на ноќта од починат пациент, кој настрадал во сообраќајна несреќа и бил на КАРИЛ. Вториот орган, односно втората трансплантација се очекува да биде во текот на денот.

Оваа година има 4 бубрези од кадавер и 4 од жив донор.

Сања Димитровска