– Кога го кажав името на мајка ми, работникот во капелата ми рече: „Па, таа отиде!“. Каде отиде, како тргна, дали стана од ковчегот? – прашал Борис Илијев
Борис Илијев од Ниш, во неделата скоро закопал непозната жена, наместо неговата мајка Елизабета (70), затоа што при идентификувањето на труповите во болничката капела имало забуна, а со истата управува комуналната компанија „Горица“. Невообичаената збунетост ја предизвикал маж од Бор кој ја идентификувал Елизабета како негова почината сопруга и тргнал со нејзиното тело до таму. За среќа, Борис наскоро се нашол во болничката капела со намера да го преземе телото на својата мајка и веднаш забележал дека починатата е заменета.
Како и да е, биле потребни два часа за возилото да се врати во Ниш со телото на неговата мајка, затоа што тој веќе стигнал до Књажевац кога претпријатието го известило дека презеле погрешн починат.
Илијев не ја крие својата огорченост дека, како што тврди, неговото семејство доживеало стрес, а неговите роднини поминале два часа на гробиштата чекајќи да започне погребот.

Комплицирана операција по што таа не се разбудила

– Мајка ми имаше комплицирана операција во Клиничкиот центар во Ниш. Се чинеше дека се опоравува, но за жал, работите тргнаа наопаку, па дури и не се разбуди откако операцијата заврши. Погребот требаше да биде во недела во 12 часот на гробиштата во Врешина, така што мојот брат и јас пристигнавме во параклисот околу 10:40 часот за да го земеме телото. За среќа, тој беше со мене да ме смири затоа што не знам што би направил кога открив дека телото на мајка ни исчезна – вели Илијев.

Вработениот во параклисот го информирал ожалениот син дека починатата ја одвел маж од Бор.
"Каде отиде? Дали стана од ковчегот?!"
– Кога го кажав името на мајка ми, тој ми рече: "Па, таа отиде! Каде отиде, како отиде, дали стана од ковчегот?" Прашав. Тој ми одговори: – "Човек од Бор, рече дека тоа е неговата сопруга, тој ја бакна и плачеше, и ја зеде да биде погребана!" Тој ми рече дека има уште еден труп во параклисот и да го погледнам. Кога погледнав во ковчегот, не ми беше јасно како може да бидат помешани. Па, мајка ми беше мала, 60, 70 килограми и со бел тен. Починатата која останала во параклисот беше со видливо темна кожа и некаде околу 130 килограми. Кога сфатиле дека ѓаволот си направил шега, тие веднаш го повикаа погребалното возило и му рекоа да се врати во Ниш – сведочи Илијев.

– Сè ми помина низ глава додека чекав да се вратат. Човекот што излезе од возилото рече: „Се прелажав, грешка“. Што можев да сторам, тој навистина згрешил, но мислам дека најголемата одговорност е на „Горица“. Недозволиво е починатиот да биде преземен само врз основа на визуелна идентификација, секој труп треба да има документација, така да не се случуваат вакви работи – вели Илијев.

Поради сè што преживеал, и тој и неговото семејство, Илијев најавува дека ќе се консултира со адвокат, за да побара надомест за траумата што ја претрпел.
„Ќе ги повикам и телевизиите, сакам сите да знаат што ни се случи“
– Прво им се обратив на весниците, ќе ја повикам и телевизијата … Сакам сите да знаат што ни се случи. Сега слушам дека не сум единствениот, други исто така се жалат дека имале слични проблеми. Па уште и платив 12.500 динари за услугите на параклисот … Се надевам дека после сè што ми се случи, нешто ќе се промени во тоа погребално затоа што не му ги посакувам на никого тешкотиите низ кои што поминав – заклучува Илијев.

„Горица“ тврди дека мажот од Бор ги создавал проблемите
Во „Горица“ тврдат дека проблемот се појавил затоа што мажот од Бор бил убеден дека починатата е негова сопруга.

– Постапката беше целосно спроведена, му беше земена лична карта на мажот пред тој да влезе во капелата и тој недвосмислено ја идентификуваше жената во ковчегот како своја, двапати. Плачеше, ја бакнуваше, не остави простор за сомнеж дека греши. Се разбира, визуелната идентификација не е единствениот начин да се утврди идентитетот на починатиот. Секое тело има и картичка со лични податоци. Сепак, во овој случај, конфузијата придонесе и фактот дека и двете жени имаа слични имиња – објаснува Драгана Стевановиќ, директорка на „Горица“.
Коментирајќи како е можно маж од Бор да не ја препознае сопствената жена, таа вели дека роднините се во специфична состојба поради тага.
– Веројатно човекот бил збунет поради загубата и заради тоа реагирал на таков начин – рече Стевановиќ. Таа додаде дека за 10 месеци, времето кога таа е директор, ништо слично не се случило досега.

Извор: telegraf.rs

Фото: D. K., Shutterstock