Прототипот на ракетниот мотор со аргонски јони, кој го разви британската компанија Pulsar Fusion, успешно беше тестиран, а максималната брзина која ја забележа прототипот е 89.600 км/ч, тврдат од компанијата.

Станува збор за минијатурна верзија на ракетен мотор на погон на гасот аргон, а од Pulsar Fusion тврдат дека тој мотор кога ќе биде во нормална големина ќе може да развие брзина до 160.000 км/ч, што е двапати повеќе од класичните ракетни мотори.

Ова е совршено фунцкионален мотор кој може веднаш да се комерцијализира за користење во вселената, изјави Ричард динан, извршен директор на Pulsar Fusion. Динана во Велика Британија е познат како поранешна ѕвезда на реалното шоу „Made in Chelsea”. Тој вели дека технологијата може да се развива и понатаму, односно да се направи мотор кој ќе функционира на температура потребна за нуклеарна фузија, со што максималната брзина би се зголемила за пет пати, односно на 800.000 км/ч. Тоа би го скратило патот до Марс за 12 пати.

Моторот фунцкионира така што гасот аргон најпрвин се загрева на 1.600 степени Целзиусови, а потоа се магнетизира, што го тера низ моторот да излегува со огромна брзина. Идниот чекор е да се развие ист мотор кој ќе функционира на температура потребна за нуклеарна фузија, при што би се ослободувала енергија која би се користела за постигнување огромни брзини.

The post Британската компанија Pulsar Fusion развива ракетен мотор со кој времетраењето на патот од Земјата до Марс ќе се скрати за половина appeared first on Иновативност.